top of page

8 Oorzaken van volwassenen acné

Bijgewerkt op: 12 sep. 2020

Ook als volwassene kan je te maken krijgen met acné. Zelfs beroemdheden als Cameron Diaz en Alicia Keys hebben hier al mee te kampen gehad. Je kan zelfs een perfect gave huid hebben gehad en plots een zware opstoot krijgen om je 25ste. Om dit soort acné aan te pakken, moet je op zoek gaan naar de oorzaak en deze aanpakken.

Hormonale veranderingen

Vrouwen die last hebben van hormonale veranderingen hebben 5x meer kans op acné dan mannen. Hierdoor zie je vaak een opstoot van acné rond de menstruatieperiode, overgang en zwangerschap.


Wanneer je merkt dat je last krijgt van acné kan je best eens een soort dagboek bijhouden en te noteren wanneer je exact last hebt. Hierdoor is het makkelijker om het probleem aan te pakken.Chronische stress

Een huid die gestrest raakt, verliest gedeeltelijk het vermogen om zichzelf te herstellen en beschermen. Wanneer iemand last heeft van chronische stress, gaan de stresslevels van bepaalde hormonen (zoals cortisol en de geslachtshormonen) de lucht in. Door de hogere productie van deze hormonen komt er een grote productie van talg vrij, waardoor er meer kans ontstaat tot het verstoppen van poriën met ontstekingen als gevolg.


Stress zorgt niet alleen tot een verhoogde kans op acné maar eveneens tot huidveroudering. De collageen (hetgeen zorgt voor de stevigheid van de huid) wordt door stress beschadigd waardoor er vroegtijdig sprake is van rimpelvorming. Behalve de afbraak van collageen, verlaagt cortisol ook de productie van hyaloronzuur. Dit stofje zorgt voor een optimale natuurlijke hydratatie van de huid. Een huid die niet goed gehydrateerd is, krijgt sneller rimpels.Voeding

Heb je veel last van acné en eet je veel bewerkt voedsel + geraffineerde suikers? Dan is het goed mogelijk dat je reageert op deze bestanddelen. Probeer je voeding aan te passen naar een meer natuurlijker dieet, hier heeft heel je lichaam baat bij. Dit houdt in: groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.


Hou ook hier een schriftje bij om te kijken of je bijvoorbeeld meer last hebt wanneer je veel zuivel of gluten eet.Externe factoren

Hieronder verstaan we; uv-stralen, airco, verwarming, luchtvervuiling, milieuverontreiniging en extreme weersomstandigheden. Al deze factoren kunnen bijdragen in de verstoren van de huid. Dit kan droogte, huidirritatie, pigmentvlekken en dehydratatie teweegbrengen. Hierdoor kan je een acné-opstoot veroorzaken.


Wees voorzichtig wanneer je met acné in de zon komt. Deze droogt de huid uit waardoor het lijkt dat de acné beter is. Wat vele mensen echter niet weten, is dat onze huid zichzelf verdikt ter bescherming van de zon. Door deze verdikking vallen de puistjes minder op maar ze zijn nog steeds aanwezig. Wanneer onze huid terug verdunt (doordat er minder zon is), komt er vaak een opstoot van acné naar boven. Verder produceert onze huid ook meer talg als reactie op de zon en dit is nu nét hetgene dat acné verder in de hand helpt.


Levensstijl

Factoren die onder levensstijl vallen zijn: roken, niet-ademende kleding, bepaalde medicatie en het slecht onderhouden van de huid. Deze elementen kunnen acné veroorzaken. Verder kan het knijpen en prutsen aan acné bacteriën verder verspreiden waardoor je op een mum van tijd vol kan staan.Agressieve producten

Een veel gemaakte fout is dat mensen zo agressief mogelijke producten gaan gebruiken met bijvoorbeeld alcohol om "de puistjes goed uit te drogen". Verder hoor ik ook vaak "mijn huid is vettig, dus ik heb uitdrogende producten nodig".


Een acné huid en een vette huid hebben inderdaad een hogere aanmaak van talg maar dit is niet hetzelfde als hydratatie. Zo zien we in praktijk vaak dat een acnéhuid een tekort heeft aan hydratatie met roodheden en schilfertjes tot gevolgd.

Gebruik best een scrub die op enzymen werkt of een scrub die je moet afgommen (gommage). Deze zijn vele milder voor de huid en dus ook beter aangezien een acnéhuid meer talg gaat produceren ter bescherming wanneer hij te agressief behandeld wordt.Erfelijkheid

Een deel van acné bij volwassenen is erfelijk bepaald. Zo kan je bijvoorbeeld van nature een vette huid al overgeërfd hebben van jou ouders. Dit, in combinatie 1 van de bovenstaande factoren kan al snel een opstoot geven.


Medicatie

Anti-depressiva, anabolen en anti-epilecta staan er bijvoorbeeld om bekend om acné te veroorzaken en te verergeren.


Bekijk ook:


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page