top of page

Weg met ingegroeide haren

Bijgewerkt op: 19 apr. 2021

Ingroeiharen, een fenomeen waar iedereen vroeg of laat eens mee te maken krijgt. Plots verschijnt er een bultje op je huid. Wanneer je dit dichterbij bekijkt, zie je een ingegroeid haar.😕Lees hieronder al onze tips & trics tegen ingegroeide haren zonder uren in de badkamer te moeten spenderen.

Wat is het?


Na het scheren of epileren groeit het haartje na verloop van tijd opnieuw. Op sommige momenten kan het haartje niet door de huid naar buiten groeien waardoor het onder huid blijft groeien. Dit veroorzaakt een bultje/puistje en kan gepaard gaan met een ontsteking van het haarzakje.


Deze bultjes kunnen overal op het lichaam ontstaan waar haar aanwezig is maar ze komen het meeste voor op plaatsen waar de haren dikker zijn zoals; de oksels, de benen of de bikinilijn.


Op onderstaande foto links zie je duidelijk de ontsteking van een haarzakje. Doordat het haartje terug naar onderen groeit, leidt het tot een blokkade van de talgklier. Deze komt onder druk te staan en wordt rood, gezwollen en pijnlijk. Hierna kan een gele verkleuring verschijnen zoals hier op de foto. Deze is gevuld met talg.Ingegroeid haar. Link: https://www.pinterest.com/pin/288863763588219277/

Hoe ontstaat dit?


Sommige personen blijken meer vatbaar te zijn dan andere voor ingegroeide haren. Dit ligt vaak aan; de dikte van je huid, de textuur van het haar en of je scheert of harst. Zo groeien haren sneller in wanneer de wortel mee wordt verwijderd doordat het haarzakje geïrriteerd kan zijn door de epilatie. Bij scheren daarentegen wordt het haartje tot de huid afgeschoren.


Belangrijk om rekening mee te houden is dat wanneer je tégen de haargroei in scheert, je wél veel kans creëert tot het ingroeien van de haren. Je krijgt hiermee een gladder resultaat maar de kans dat je huid geïrriteerd raakt is een stuk groter. Dit kan op zijn beurt leiden tot ingegroeide haren.


Gebruik steeds een scheermes dat vlijmscherp is, anders trekt je al het ware de haartjes uit elkaar waardoor de rafelig worden. Hierdoor hebben ze moeite om over de huidoppervlakte terug naar boven te groeien. Een scherp scheermes is de oplossing. Deze scheert de haartjes altijd perfect weg.Hoe kan je het verwijderen?


De beste remedie is afblijven. Je kan immers je huid beschadigen en zo een litteken veroorzaken. Een ingegroeid haar laat je best verwijderen door een huisarts of een schoonheidsspecialist.


Allereerst wordt er in het bultje gestoken met een speciaal naaldje om het bultje nadien uit te knijpen. In vele gevallen komt het ingegroeide haartje mee naar boven en kan deze eruit gehaald worden door een gedesinfecteerd pincet. Hierna wordt deze plaats volledig ontsmet.Hoe kan je het voorkomen?


Dé oplossing is de huid soepel, dun en schoon te houden. Wanneer de dode huidcellen zijn verwijderd door middel van een scrub, kunnen de haartjes beter door de huidoppervlakte groeien en is de kans dus kleiner op ingegroeide haartjes.


Scrubben is dus de boodschap!

Dit doe je best 3x per week op de onthaarde zones.


Wat scheren betreft, is het beter om niet elke dag te scheren. Hierdoor irriteer je je huid elke dag opnieuw. Vermijdt ook producten/kleding die irriterende stoffen bevat.Bekijk ook:


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page