top of page

9 Tips voor een flawless zelfbruiner

Bijgewerkt op: 12 sep. 2020

Heerlijk wanneer de zon & de bijhorende warmte haar intrede opnieuw doet! Iedereen geniet hier in volle teugen van en wordt mooi bruin.... Iedereen? Nee, sommige mensen kúnnen gewoon niet heel bruin worden of kunnen zelf helemaal niet tegen de zon. Gelukkig bestaat er een gezond alternatief namelijk: de zelfbruiner.


Vergeet de oranje kleuren, vlekken en de strepen want met deze tips zie jij er in een mum van tijd ook sunkissed uit!



Tip 1: Een goede scrub is jouw beste vriend

Een zelfbruiner ontwikkelt zich op de bovenste laag van de huid en kleurt deze dus mooi bruin. Wanneer je niet scrubt (of niet voldoende) haal je de dode huidcellen niet weg en kan je zelfbruiner dus ook niet hechten op een glad oppervlak. Dit creëert strepen en vlekken.


Kies voor een scrubhandschoen zonder product (behalve zeezout). Wanneer je een scrub in de vorm van een product gebruikt, laat dit vaak een laagje achter op je huid waardoor de zelfbruiner niet egaal kan opgebracht worden.



Tip 2: Hydration is the key

Hydrateer je huid dagelijks met een goede bodylotion (behalve de dag van de zelfbruiner) en geef extra aandacht aan de typische droge zones zoals; ellebogen, knieën, hielen, ...

Zelfbruiner hecht zich immers enorm aan de droge plekken op jouw huid en het kleur komt hierdoor dus donkerder uit op deze plaatsen.



Tip 3: Gebruik een handschoen/mitt

Ga niet met je blote handen zelfbruiner aanbrengen want dit wordt gegarandeerd een catastrofe. Omdat de huid op de palm enorm zacht en dun is, hecht de zelfbruiner hier enorm aan. Bescherm jezelf van de vieze-handen-look en draag een beschermende handschoen. Een zelfbruiner mitt vergemakkelijk eveneens de applicatie van de zelfbruiner.



Tip 4: Wachten

Wacht met aankleden tot de zelfbruiner droog aanvoelt op jouw huid. Wanneer de zelfbruiner goed is ingetrokken, trek een kledingstuk aan dat zo los mogelijk zit.


De meeste zelfbruiners hebben een ontwikkelingstijd. Het is belangrijk om deze te respecteren en dus geen strakke kleding te dragen, te gaan zwemmen, zweten, douchen of sporten. Dit vergroot de kans op strepen en vlekken aanzienlijk.



Tip 5: Speel met de intensiteit

Ben je nog niet tevreden over jouw kleurtje en wil je dit donkerder?

Herhaal de applicatie van de zelfbruiner de dag hierna opnieuw. (de kleur heeft na het afspoelen nog een geruime tijd nodig om effectief op zijn hoogtepunt te komen) Wanneer je te snel een nieuwe laag gaat aanbrengen, krijg je kans op een té donker effect.

Een onderhoud bekom je door goed te hydrateren en om de 5-7 dagen opnieuw het gehele proces (inclusief scrubben) te herhalen


Tip 6: Ontharen

Onthaar 2 dagen voor de zelfbruiner, anders heb je kans dat je poriën niet goed gesloten zijn waardoor je bruine stipjes op het onthaard oppervlak kan krijgen.

Onthaar je je na de zelfbruiner? Dan heb je kans op een kleurverlies op deze plaats.



Tip 7: Pas op met wenkbrauwen en de haargrens

Zeker wanneer je een licht kleur van haar hebt, kan het voorkomen dat jouw haargrens/wenkbrauwen eveneens verkleuren. Bescherm deze dus met een haarband en vermijd de wenkbrauwen.



Tip 8: Vergeet handen en voeten niet

Gebruik een minimale hoeveelheid (de bovenkant van handen en voeten nemen snel kleur op) en smeer dit uit over de bovenkant van je handen en voeten. Check of je de handpalmen per ongeluk niet mee hebt ingesmeerd. Haal in dit geval zo snel mogelijk het teveel aan zelfbruiner weg met water.



Tip 9: Deppen

Spoel je huid na de ontwikkelingstijd af met water en dep de huid droog. Wanneer je hierop gaat wrijven, bestaat de kans dat je veel kleur weghaalt van jouw huid.





Lees ook:

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page