top of page

Hoe kan je sneller bruin worden?

Bijgewerkt op: 12 sep. 2020

Van zodra de zon haar terugkeer in het land maakt, zitten we met z'n allen graag buiten. Het is je dan ook misschien al opgevallen dat de ene persoon heel snel, heel bruin wordt, terwijl de andere persoon niet of nauwelijks bruint. Hoewel dat dit ook genetisch bepaald is, geven we je graag enkele tips hoe je sneller veilig bruin kan worden.


1. Safety first

Hoe aanlokkelijk het ook lijkt om zonder zonnecrème hopelijk snel bruin te worden is dit enorm schadelijk. Meer hierover kan je in deze vlog zien: zonnecrème.


Zorg dat je steeds de juiste factor smeert en herhaal dit om de 2uur. Vermijdt ook best de zon tijdens de piekoren van 12 en 15u. Op deze moment zijn de schadelijkste stralen van de zon het hevigst.2. Haast en spoed is zelden goed

Probeer niet te lang in de zon te liggen/werken. Hoe langer je wordt blootgesteld aan de zon (zelf met een bescherming), hoe hoger de kans op een rood kleurtje 🦞 in plaats van een bruin. Je denkt misschien hierdoor snel te bruinen maar dit bruin kleurtje is relatief snel weg in vergelijking met de schade die je aanricht die wél voor altijd is.


Na de verbranding probeert de huid de schade te beperken door de beschadigde huid af te stoten = vervellen. Hieronder komt de nieuwe babyhuid tevoorschijn die weer een bleek kleurtje heeft. Met deze babyhuid blijft je beter uit de zon want de schade hierop is des te groter.😱


Het is slimmer om voor kortere periodes te zonnen, hierdoor krijgt je huid in de tussentijd de nodige rust om te recupereren.3. Geef niet op

Niet te lang en op de juiste tijdstippen


Pff hierdoor duurt het 100 jaar...


Geef vooral niet op! Eens wanneer je lichaam een beetje went aan de zon en begint te verkleuren, zal het sneller en sneller gaan. Het is dus perfect normaal dat je na 2 dagen niet enorm bruin bent. Opbouwen is dus hét antwoord.


4. Vermijdt make-up

In bepaalde make-up zit een zonnefactor (meestal rond de 15). "Hoera, niet meer insmeren!"; hoor ik al mensen roepen. Helaas is een zonnefactor 15 meestal niet zwaar genoeg om effectief te gaan zonnen + het is quasi onmogelijk om na 2 uur bij te smeren vanwege het verpesten van de make-up.


In bepaalde (zeker de niet-minerale) make-up kunnen ingrediënten zitten die reageren op de zon waardoor je verbranding of allergie in de hand kan werken.


Kan je echt niet zonder make-up? Kies voor de basis; een mascara en een verzorgende lippenbalsem mét SPF in.5. Blijf je huid optimaal verzorgen

-Scrub je huid alvorens je gaat zonnen voor een egaal resultaat.

-Vergeet je dagelijks verzorging zoals bv. dag- & nachtcrème niet.

-Smeer je huid goed in met een geschikte factor

-Drink veel water

-Breng na het zonnen ALTIJD een aftersun of een enorm hydraterende bodylotion aan

(en bleef na het smeren van aftersun uit de zon)6. Voeding

Ja, er bestaan wel degelijk voedingsmiddelen om je huid sneller bruin te laten worden. Eet je veel wortels en tomaten? Dan ben jij goed bezig! Deze hebben namelijk bepaalde stoffen in zich dat onze huid een bruinere tint geven.


Planten beschermen zich tegen de zon door carotenoïden. Wanneer we deze planten eten, komen deze stoffen via onze spijsvertering en ons bloed uit bij ons onze huid. Eenmaal hier aangekomen bepalen ze de "geeltint" van onze huid.


Bètacaroteen is de eerste, meest bekende carotenoïden. Deze kleurstof wordt vooral gevonden in wortelen, spinazie, mango, abrikozen, papaja, rode pepers en zoete aardappelen.


Wanneer deze stof wordt opgenomen in onze lichaam, wordt ze opgeslagen in de bovenste huidlaag. Hier beïnvloedt ze het kleur van onze huid. 3Mg is ongeveer de hoeveelheid die we per dag binnenkrijgen van deze stof. Wil je sneller bruin worden? Dan heb je toch snel 20-30mg per dag nodig.


De tweede bekendste carotenoïden is lycopeen. Ook deze stof wordt opgeslagen in de bovenste huidlaag maar in een kleinere hoeveelheid dan bètacaroteen. Anders dan de huidskleur, bepaalt deze stof de bescherming tegen UV-straling (= anti-age). Deze stof wordt vooral teruggevonden in tomaten.


De hoeveelheid lycopeen in tomaten neemt met de rijpheid toe, net zoals wanneer tomaten verwarmd worden.


Het voedingsmiddel koper is eveneens bewezen als een echte bruinmaker. Dit kan je terugvinden in: paranoten, volkoren tarwemeel, hazelnoten en havermout.7. UV-index

Dit slaat terug op de sterkte van de aanwezigheid van UV-stralen. Een ideale UV-index is 6, bij een hogere UV- index neemt het gevaar op verbranding toe, terwijl je nauwelijks nog bruint...8. Plaats

Ook de plaats van het zonnen is belangrijk. Zo ga je bijvoorbeeld sneller bruin (of verbranden!) worden op plaatsen waar de zon gereflecteerd wordt zoals: de bergen, een plaats met sneeuw, het strand of aan het water.


Ook bewegen in de zon helpt enorm om een egale tint te krijgen. Dit is natuurlijk zwaarder omdat het warmer is dus vergeet zeker niet om genoeg water te drinken.9. Zelfbruiner/Spraytan

Dit is dé ideale manier om héél snel bruin te worden. Na maximum 8 uur heb je een prachtige bruin kleurresultaat! Let wel op; ondanks dat je mooi bruin ziet, beschermt dit absoluut niets tegen de zon. Insmeren is dus nog steeds de boodschap.Bekijk ook:


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page