top of page

Eerste hulp bij zonnebrand

Nu de zon haar intrede heeft gedaan, zie ik meer en meer verbrande huidjes. Vaak merk ik hierbij op dat er toch nog veel mensen zijn die nog niet goed op de hoogte zijn wat je hieraan kan doen. Daarom zet ik graag 5 feiten op een rij in deze blog.👇

Herstellen die handel!

De zon heeft je huid verbrandt en rood gemaakt, tenminste dat is wat je ziet. Deze uiterlijke symptomen wijzen op een ontstekingsproces in de huid waarbij vrije radicalen kunnen ontstaan en hier enorm veel schade kunnen aanrichten zoals bv. DNA-wijzigingen. Dit kan op zijn beurt uitmonden tot huidkanker.


Hoe sneller je jouw huid rust, comfort en hydratatie kan geven, hoe minder kans je hebt op die enorm grote schade. Hier komt dus de aftersun dus piepen.


Aftersun gaat de uitdroging en de ontstekingsreactie van je huid tegen door de huid te hydrateren en de barrièrefunctie te herstellen. Wanneer deze terug aangesterkt is, kan ze gemakkelijker toekomstige schade afweren.


Cool down

Koel je huid met lauwe compressen of een lauw bad met groene thee. Dit gaat namelijk de vrije radicalen verwijderen en de huid kalmeren.


Pijnstillers

Wanneer je echt zwaar verbrand bent, kan je best een pijnstiller nemen en rusten. Dit gaat de pijn verdoven en de ontstekingsreactie tegen gaan. Het helpt eveneens bij een zonneslag.


Vermijd de zon

Na zonbeschadiging of roodheid is het absoluut geen goed idee om opnieuw in de volle zon te gaan, zelfs niet met een dikke laag zonbescherming of een wit T-shirt. Je huid heeft immers tijd nodig om de schade te herstellen.


Helemaal uit de zon blijven is dus aan te raden!


MOET je toch naar buiten? Bescherm je dan met een zeer hoge SPF én blijf in de schaduw. Hier ben je trouwens ook nog steeds vatbaar voor de UV-stralen.


Aftersun

Gebruik dit steeds na het zonnen (bv. 's avonds) en kom hier NIET meer mee in de (avond)zon. Dit geeft namelijk een chemische reactie waardoor je dubbel zo snel verbrandt. Gebruik dit op je gelaat na de nachtcrème of in de plaats van de nachtcrème.


Je kan aftersun standaard na het zonnen gebruiken en hiermee je tint verlengen of effectief om je verbrande huid te kalmeren. Wanneer je uit de zon komt, heeft je huid 24 uur de tijd nodig om de effecten van de zon te laten zien. Het kan dus zijn dat je pas na een nachtje slaap rood begint te worden.


Waarom geen gewone bodylotion dan?

Naast het hydraterende aspect, staat aftersun bekend voor zijn verkoelende en herstellende werkstoffen. Deze heb je na verbranding broodnodig om de opgelopen schade te verminderen.


Bekijk ook:
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page